Υπάρχει στη Ρόδο και ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού στον κόσμο!

WWF Ελλάς / Ν. Γεωργιάδης

Πολλοί από τους υγροτόπους των νησιών μας φιλοξενούν ενδημικά είδη ζώων, δηλαδή είδη που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ένα από αυτά είναι το γκιζάνι (Ladigesocypris ghigii), ένα ψάρι που βρίσκεται μόνο σε συγκεκριμένα (ή σε λίγα) εσωτερικά ύδατα της Ρόδου. Το μικρό αυτό ψάρι έχει χαρακτηριστεί ως κινδυνεύον είδος , σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Οι αυτόχθονοι πληθυσμοί του βρίσκονται κυρίως στους ποταμούς (χείμαρρους) και στα παραρέματα της νότιας Ρόδου.

Το Γκιζάνι μελετήθηκε ενδελεχώς από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος “Life-Φύση, 1998″. Η κύρια απειλή για τον πληθυσμό του είναι η ανεπάρκεια νερού. Η απειλή αυτή παρουσιάζεται όλο και πιο έντονη σε μια περιοχή, όπου ο τουρισμός, η γεωργία αλλά και οι κλιματικές αλλαγές στερεύουν ολοένα και πιο γρήγορα τα ποτάμια και τα ρυάκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

WWF Ελλάς / Ν. Γεωργιάδης

Κατά την απογραφή των υγρότοπων της Ρόδου το εντοπίσαμε σε 6 από τους 36 υγροτόπους του νησιού. Η «συμμορία» που φωτογραφήθηκε κατάφερε να επιβιώσει σε μια νερολακούβα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2007, περιμένοντας τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου που πλημύρισαν ξανά την κοίτη του ρύακα. Άλλες παρέες δεν ήταν τόσο τυχερές…


http://wwfaction.wordpress.com/

Advertisements

About trupo2

blogger
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s